Mak (lat. Papaver somniferum)sadrži 45% masti, 24% ugljenih hidrata i 18% proteina.Pojedina naučna istraživanja upućuju na to da može učestvovati u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Takođe može doprinijeti boljoj cirkulaciji, reguliše krvni pritisak i često se primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalnih procesa.Sa nutritivnog aspekta, u maku se ističu nezasićene masne kisjeline, prije svega linolna i oleinska kiselina. Linolna kisjelina je esencijalna omega 6 masna kisjelina koju naš organizam ne može da sintetiše. Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka gdje učestvuje u njihovoj izgradnji, podstiče apsorpciju i transport u masti topljivih vitamina A, D, E i K.
Izvrstan je izvor vitamina i minerala: B1 (tiamin) , B2 (riboflavin) , B6 (piridoksin) , E (tokoferol) ,folne kisjeline