Dostupan

Špin istarski sir s tartufima 250g

Istarski kravlji sir s tartufima spaja dvije važne istarske tradicije – proizvodnju sira i tartufarenje. Dobija se od mlijeka i tartufa iz Istre, po identičnoj tehnologiji kao Istarski kravlji sir, uz dodatak crnih tartufa (1%) i maslinovog ulja s ukusom tartufa, pa se njeguje u posebnim uslovima. Slamnato žuta kora prošarana sitnim komadićima crnog tartufa čine sir pogodnim za rezanje, a ukus i miris specifični su za kravlje mlijeko i tartuf. Unutrašnjost je mekane i elastične strukture, dok prema kori dobija konture zrelog sira, pomalo je prhkiji i putrastiji. Sir je mastan, bogatog ukusa s karakteristikama ovčjeg i kravljeg mlijeka ite pomalo slatkast. Lako se topi u ustima. Na nosu je u prvom planu prodoran miris njegova veličanstva tartufa.

Karakteristike: Polutvrdi masni sir, topi se u ustima, naribani crni tartuf i maslinovo ulje s ukusom tartufa.

Konzumacija: Najbolje poslužiti kao predjelo, na sobnoj temperaturi uz hljeb tvrđe kore, s maslinovim uljem i medom. Izvrstan i kao dodatak jelima kao što su palenta, njoki, rižoto i tjestenina s pršutom. Izvrsno se sljubljuje s Vina Laguna Festigia Malvazijom Istarskom. Preporučujemo sir s tartufima rezati na deblje kriške kako biste mogli osjetiti njegovu bogatu teksturu. Kao i svakom siru, treba mu dati malo vremena da se oslobode arome.

Description

Additional information

Dodatne informacije

Agrolaguna je vodeća prehrambena kompanija u Istri čije se poslovanje odvija u tri proizvodne cjeline – proizvodnji vina, ulja i sira. Maslinovo ulje, vino i sirevi predstavljaju autohtone istarske proizvode. Od 1200 ha obrađenih površina najveći dio čine vinogradi, maslinici i travnate površine.

Proizvodi su lokalno i globalno prepoznati brendovi – Vina Laguna, Ol Istria i Istarski sirevi Špin. Riječ je o proizvodima vrhunskog kvaliteta što potvrđuju brojne zlatne medaljama sa svjetskih takmičenja.

Sir Špin nosi jedinstveni potpis istarske zemlje, uzimajući ono najbolje od sunčanog Mediterana i brdovitih Alpi. Iskonski je proizvod prirode, kojoj se ne treba puno miješati u posao, i truda lokalne zajednice, koja baštini mudrost mljekarske tradicije. Cijela paleta osvaja jednostavnošću, a zadivljuje prefinjenošću ukusa. Poštovanje izvornosti njihov je način vraćanja duga zemlji od koje žive. Bez puno filozofije, Istarski sirevi Špin stvoreni su za ljubitelje sira svih profila i za užitak u svakoj prilici.