Volite fine zalogaje. U načelu volite i kruške, ali ne znate tačno što s njima,osim da ih jedete svježe, stavljate u smoothieje ili u pokoji kolač.Iskoristite sav potencijal sočnih krušaka. Mi imamo ove fine slatke i slane ideje.
Karamelizovane, s bundevom i oraščastim plodovima
Prepolovite kruške i izdubite koštice i malo mesa, a zatim ih napunite bundevom narezanom na kockice. Pecite na 180 stepeni 40-ak minuta,a kad su gotove prelijte medom i posipajte sjeckanim pistaćima!
Prilog mesu
Već znamo koliko se dobro s pečenjima slažu jabuke ili grožđe,pa zašto ne bi i kruške? Slatki ukus kruške odličan je zaokret kod klasičnog pečenja. Možete ih dodati uz krompir, šargarepu ili luk. Jednostavno ih ubacite u rernu,zajedno s mesom, prelijte s malo maslinova ulja i po potrebi okrenite tokom pečenja. I ubacite koju grančicu ruzmarina!
Zapečaćene, sa sirom i mesom
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Prerežite kruške na pola i izdubite sjemenke. Stavite u pleh i prelijte medom ili rastopljenim maslacem, pa dodajte još koju grančicu ruzmarina ili majčine dušice. Pecite 10-ak minuta, dok potpuno ne omekšaju. Izvadite ih, pustite da se malo ohlade pa u udubine utisnite komadić Président brie ili Galbani gorgonzola sira. Prelijte s još malo meda i pospite orašastim plodovima.
Čips
Narežite kruške na tanke kriške, prebacite ih na papir za pečenje. Pecite (sušite) na 100-110 stepeni sve dok ne postanu hrskave (oko sat-dva ili više, zavisno od rerne, ako imate opciju za ventilator uključite. Poslužite uz Dukatos natur u koji ste dodali kašikicu pekmeza ili meda.
Svježe, sa svježim sirom na tostu
Propržite tost, premažite ga Dukatelom ili Galbani ricottom, posložite na kriške kruške i prelijte medom i dodajte orahe.