Francuzi jako vole i cijene sir, što je skroz razumljivo jer su nacija koja se može pohvaliti s više od 250 vrsta sireva koji se proizvode u više od 20 regija. A koji je sir kakav i kako se snaći u svim tim vrstama i nazivima? To i nije baš lak zadatak, mi smo se potrudili ukratko objasniti ono najvažnije.
Francuski se sirevi dijele u osam grupa poznatih još i kao les huit familles de fromage (osam porodica sira), a prave se od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Ako vam je osam kategorija previše, možete si pojednostaviti i francuske sireve podijeliti u tri glavne skupine: tvrdi, meki i plavi, odnosno s plemenitom plijesni.
Priznajemo, jako se teško snaći u svoj toj sili naziva i vrsta, ali kad usvojite razvrstavanje po ovih nekoliko glavnih odlika, znaćete prepoznati i izabrati sir koji odgovara vašem ukusu. Krenimo redom
1. Svježi sirevi (Fromages frais)
Baš poput naših svježih sireva, fromage frais može se praviti od svih vrsta mlijeka – kravljeg, kozjeg ili ovčjeg. Sadrži dosta vode i zato se konzumira u vrlo kratkom roku, tačnije ne ostavlja se da zrije. Poznati svježi sirevi su brousse i petit suisse.
2. Meki sirevi s prirodnom korom (Fromages à pâte molle et à croute fleurie)
Ovi se sirevi prave od kravljeg mlijeka, zriju otprilike mjesec dana, a karakteriše ih lagano vodenasta, gnjecava površina. Najpoznatiji sirevi ovog tipa su brie i camembert.
3. Meki sirevi s ispranom korom (Fromages à pâte molle et à croute lavée)
I ovo su sirevi od kravljeg mlijeka,ali njima se tokom procesa zrenja ispira spoljašnji dio (kora) kako bi se spriječilo nakupljanje plijesni po površini. U ovu grupu spadaju muenster i livarot.
4. Tvrdi presovani sirevi (Fromages à pâte pressée)
Ovi se sirevi prave od punomasnog kravljeg mlijeka, a tokom procesa zrenja pod jakim presama gube većinu vlage i postaju zbijeni, tvrdi. Ovakvi sirevi zriju i po nekoliko mjeseci, tokom kojih se pažljivo peru, okreću i četkaju kako bi dobili tvrdu koru. U tu grupu spadaju cantal i laguiole.
5. Presovani kuvani sirevi (Fromages à pâte pressée et cuite)
Ovoj grupi pripadaju gruyère i comté. Ti se sirevi griju u okruglim kalupima, nakon čega kreće proces zrenja. Gruyère i comté jako su popularni u Francuskoj i mogu postići vrlo visoku cijenu, koja zavisi od kvaliteta i „starosti“, odnosno trajanju zrenja.
6. Kozji sirevi (Fromages de chèvre)
Ovi sirevi mekane teksture prave se od kozjeg mlijeka, neki od mješavine kozjeg i kravljeg, a zriju od dva do šest sedmica. Predstavnici ove vrste su rocamadour i crottin de Chavignol.
7. Plavi sirevi (Fromages à pâte persillées)
Ovi su sirevi prepoznatljivi po kanalićima plavo-zelene plijesni kojima su prošarani, a prave se od kravljeg ili ovčjeg mlijeka i obično zriju oko dva mjeseca. U grupu tih sireva spadaju le blue, roquefort i bleu de Bresse.
8. Topljeni sirevi (Fromages à pâte fondue)
Sirevi koji se dobijaju miješanjem više vrsta i vrlo često im se dodaju ukusi. Obično se služe za predjelo i mažu na hljeb. Jedan od takvih sireva je boursin.
Predstavnici najpoznatijih vrsta francuskih sireva svakodnevno su vam dostupni! President brie, Le blue, meki kozji sir, Camembert , Creme de brie i Creme de camembert iz sirarske porodice President, najjače robne marke francuskih sireva u svijetu, uljepšaće mnoga jela i druženja.
Na našem online shop-u možete naći preko 100 vrsta raznih drugih sireva.
Ovdje možete pogledati kompletnu ponudu sireva.