Kratki vodič kroz francuske sireve

Kratki vodič kroz francuske sireve

Francuzi jako vole i cijene sir, što je skroz razumljivo jer su nacija koja se može pohvaliti s više od 250 vrsta sireva koji se proizvode u više od 20 regija. A koji je sir kakav i kako se snaći u svim tim vrstama i nazivima? To i nije baš lak zadatak, mi smo se potrudili ukratko objasniti ono najvažnije.

Francuski se sirevi dijele u osam grupa poznatih još i kao les huit familles de fromage (osam porodica sira), a prave se od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Ako vam je osam kategorija previše, možete si pojednostaviti i francuske sireve podijeliti u tri glavne skupine: tvrdi, meki i plavi, odnosno s plemenitom plijesni.

Priznajemo, jako se teško snaći u svoj toj sili naziva i vrsta, ali kad usvojite razvrstavanje po ovih nekoliko glavnih odlika, znaćete prepoznati i izabrati sir koji odgovara vašem ukusu. Krenimo redom

1. Svježi sirevi (Fromages frais)

Baš poput naših svježih sireva, fromage frais može se praviti od svih vrsta mlijeka – kravljeg, kozjeg ili ovčjeg. Sadrži dosta vode i zato se konzumira u vrlo kratkom roku, tačnije ne ostavlja se da zrije. Poznati svježi sirevi su brousse i petit suisse.

2. Meki sirevi s prirodnom korom (Fromages à pâte molle et à croute fleurie)

Ovi se sirevi prave od kravljeg mlijeka, zriju otprilike mjesec dana, a karakteriše ih lagano vodenasta, gnjecava površina. Najpoznatiji sirevi ovog tipa su brie i camembert.

3. Meki sirevi s ispranom korom (Fromages à pâte molle et à croute lavée)

I ovo su sirevi od kravljeg mlijeka,ali njima se tokom procesa zrenja ispira spoljašnji dio (kora) kako bi se spriječilo nakupljanje plijesni po površini. U ovu grupu spadaju muenster i livarot.

4. Tvrdi presovani sirevi (Fromages à pâte pressée)

Ovi se sirevi prave od punomasnog kravljeg mlijeka, a tokom procesa zrenja pod jakim presama gube većinu vlage i postaju zbijeni, tvrdi. Ovakvi sirevi zriju i po nekoliko mjeseci, tokom kojih se pažljivo peru, okreću i četkaju kako bi dobili tvrdu koru. U tu grupu spadaju cantal i laguiole.

5. Presovani kuvani sirevi (Fromages à pâte pressée et cuite)

Ovoj grupi pripadaju gruyère i comté. Ti se sirevi griju u okruglim kalupima, nakon čega kreće proces zrenja. Gruyère i comté jako su popularni u Francuskoj i mogu postići vrlo visoku cijenu, koja zavisi od kvaliteta i „starosti“, odnosno trajanju zrenja.

6. Kozji sirevi (Fromages de chèvre)

Ovi sirevi mekane teksture prave se od kozjeg mlijeka, neki od mješavine kozjeg i kravljeg, a zriju od dva do šest sedmica. Predstavnici ove vrste su rocamadour i crottin de Chavignol.

7. Plavi sirevi (Fromages à pâte persillées)

Ovi su sirevi prepoznatljivi po kanalićima plavo-zelene plijesni kojima su prošarani, a prave se od kravljeg ili ovčjeg mlijeka i obično zriju oko dva mjeseca. U grupu tih sireva spadaju le blue, roquefort i bleu de Bresse.

8. Topljeni sirevi (Fromages à pâte fondue)

Sirevi koji se dobijaju miješanjem više vrsta i vrlo često im se dodaju ukusi. Obično se služe za predjelo i mažu na hljeb. Jedan od takvih sireva je boursin.

Predstavnici najpoznatijih vrsta francuskih sireva svakodnevno su vam dostupni! President brie, Le blue, meki kozji sir, Camembert , Creme de brie i Creme de camembert iz sirarske porodice President, najjače robne marke francuskih sireva u svijetu, uljepšaće mnoga jela i druženja.

Na našem online shop-u možete naći preko 100 vrsta raznih drugih sireva.

Ovdje možete pogledati kompletnu ponudu sireva.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Slika
 • Šifra
 • Rating
 • Cijena
 • Dostupnost
 • Availability
 • Dodaj u korpu
 • Opis
 • Dodatni sadržaj
 • Weight
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Uporedi