Ova kremasta čorba će probuditi vaša čula!
Šargarepa i đumbir odlična su kombinacija.Đumbir svojim oštrim ukusom naglašava slatku aromu šargarepe i upravo zbog toga ovaj par često nalazimo u receptima.
Odlično se dopunjavaju i često koriste u raznim sokovima i šejkovima, pa vjerujemo da će vas njihova kombinacija i u ovoj čorbi predivne boje takođe oduševiti.Osim što su ove dvije namirnice sjajane za jačanje imuniteta, saveznici su u borbi protiv virusa i bakterija jer sadrže mnoštvo minerala ali i antioksidanasa koji pomažu u eliminaciji toksina.
Sastojci:
- 500 g šargarepe
- 2 cm korijena đumbira
- 1 glavica luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 l temeljca (pilećeg ili od povrća)
- 1/2 kašikice soli
- malo bibera
- malo susama ili sjemenki po želji za serviranje
- 100 g Dukat Brzo & Fino vrhnja za kuvanje
Priprema:
Šargarepu operite, ogulite i narežite na kolutiće. Đumbir ogulite i narendajte, a luk nasjeckajte.U šerpi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu dinstajte luk. Kada luk omekša, dodajte šargarepu i đumbir i nastavite dinstati nekoliko minuta.
Nakon toga, prelijte sve temeljcem, začinite solju i biberom, smanjite temperaturu i kuvajte dok šargarepa potpuno ne omekša.Zatim izblendajte sve u blenderu ili štapnim mikserom.
Dodajte Brzo & Fino vrhnje za kuvanje, dobro promiješajte i kuvajte na laganoj vatri samo do tačke vrenja.