KategorijeBlogeri Recepti

Domaći pesto sos

By Limun i vino

Znam, navikli ste na dezerte ali kada Zoran udje u kuhinju nastaje obavezno neki slani specijalitet. A jedan od njegovih čuvenih specijaliteta je pesto. Pravljen od domaćeg bosiljka i bijelog luka iz naše bašte, sa vrhunskim parmezanom i maslinovim uljem. Poseban je jer je spreman u avanu na tradicionalan način, na +40C vani. A vrijeme pripreme? Ne računajući pauze za odmor, oko 30min .

Razlika u teksturi između avana i blendera postoji ali je manja u odnosu na svaki kupovini. Za šta god da se odlučite znam da ćete biti zadovoljni finalnim rezultatom.

Sastojci:

  • 70g listića bosiljka
  • 70ml Farchioni Il Casolare ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 50g Zanetti Parmigiano Reggiano parmezana
  • 30g pinjola
  • 2 čena bijelog luka
  • 5g Paške soli

Priprema:

Listiće bosiljka operite i dobro osušite. Važno je da se za pesto koriste mladi listovi bosiljka. Mi smo pesto pripremali u avanu, a vi možete koristiti i blender. Rezultat je sličan, a fizički manje naporan. Prvo se u avan stavi bijeli luk i tučkom ga obradite i pretvorite u pastu. Zatim dodajte pinjole i opet tučkom pritiskajte kako bi dobili kremastu teksturu (ako koristite blender ići će brže i jednostavnije). U sledećem koraku dodajete listiće bosiljka i so.

Ovo je ujedno najteži i najduži korak jer je od listića bosiljka potrebno napraviti kremastu teksturu. So dodajete po ukusu, pa je u ovom koraku važno isprobavati pesto kako ga ne bi presolili. Kada dobijete kremasti i homogenu smjesu dodajte parmezan koji ste prethodno narendali, kako bi ga jednostavnije obradili. Na kraju, kada je smjesa kremata i homogena dodajete ulje iz dva navrata i kružnim pokretima umutite da dobijete homogenu smjesu. I pesto je spreman .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *