Dostupan

Le Gruyère švajcarski sir

Ukus Švajcarske od 1115
Poznavaoci i gurmani širom svijeta upoznati su sa Le Gruyère AOP -om zbog njegove tipične, fine arome. Ovaj popularni tvrdi sir već nekoliko vjekova proizvodi se u regionu oko gradića Gruyère u kantonu Freiburg. I dalje se proizvodi po tradicionalnom receptu u seoskim mljekarama zapadne Švajcarske.Za proizvodnju jednog sira od 35 kg potrebno je oko 400 litara svježeg, nepasterizovanog mlijeka. Krave koje snabdijevaju ovu visokokvalitetnu sirovinu hrane se pašnjačkom travom tokom ljetnjih meseci, a zimi se hrane sijenom. U sir se ne mogu dodavati dodatni sastojci. Period sazrijevanja traje nekoliko mjeseci. Za to vrijeme, točkovi se nekoliko puta okreću i peru slanom vodom. Vlaga omogućava stvaranje mrlja, što pomaže sazrijevanju sira između kore i unutrašnje strane točka. Ovo zauzvrat daje Le Gruyère AOP -u jedinstven ukus. Zaštićena oznaka porekla (AOP ili PDO na engleskom) garantuje da se prodaje samo Le Gruyère AOP koji ispunjava stroge zahtjeve kvaliteta navedene u specifikaciji proizvoda. Svestrano uživanje Le Gruyère AOP zaslužuje mjesto na bilo kojoj sirnoj plati.

Može se uživati kao desert ili kao međuobrok na hrskavom hljebu; ili se od njega mogu napraviti ukusna topla jela. I: Le Gruiere AOP takođe pripada sirevima koji se koriste za fondu.

Description

Additional information

Dodatne informacije

Tradicija i budućnost: fascinantni svijet proizvodnje sira Od svježeg mleka do sira: ovaj fascinantni proces i dalje uključuje iste korake koje je činio prije stotina godina; čak i ako je tehnologija uvedena u mnogim oblastima. AOP i IGP: oznake kvaliteta sa karakterom Mnoge vrste švajcarskog sira tradicionalni su specijaliteti koji imaju jaku vezu sa svojim porijeklom. A kada unutra postoji toliko vrijednosti, vrijedi to jasno pojasniti: oznake AOP (PDO) i IGP (PGI) predstavljaju dvije oznake kvaliteta koje garantuju najviše standarde u pogledu porijekla, procesa i kvaliteta.