Dostupan

Paška sirana Paški ovčji sir 1/4

Paški sir Paške sirane je na popisu hrvatske nematerijalne kulturne baštine .

Na World Cheese Awards-u 2016. u San Sebastianu, Paški sir osvojio je Super Gold medalju i proglašen je Najboljim sirom Srednje i Istočne Europe!

Postoje mladi i stari sir. Mladi se jede kao predjelo, uz pršut ili kulen, a stari se jede kao desert uz čašu crnog vina…Mladi je mekši i svjetliji dok je stariji tvrđi i tamniji. I jedan i drugi predstavljaju vrhunac gastronomskog doživljaja.

 “Iza Paškog sira stoji poseban pašnjak i posebno podneblje: ljekovito bilje skoreno od soli koju bure talože svakim talasom; kamenjari kojima se šire eterični mirisi u vjetrovitom i suncem obasjanom Pagu; postoje tajne koje se prenose vjekovima.”

SKU: 1901 Kategorije: , , Tag:

Description

Additional information

Dodatne informacije

Paška sirana je je najstarija sirana na ostrvu Pag sa kojim je počela priča o Paškom siru ,najpoznatijem i najnagrađivanijem hrvatskom siru. Plasirali su Paški sir na tržište, dali etiketu, prvi ga poslali na takmičenja i dobili medalje za njega,stvorili od Paškog sira brand za kojeg se danas zna ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Pašku siranu možemo slobodno nazvati "majkom paškoga sira" jer jedina ima više od 65 godina tradicije proizvodnje paškog sira. Paška sirana je dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih priznanja.