Dostupan

Paška sirana Pramenko miješani sir 1/4

Nepogrešivo dobar i slastan! – omiljeni je sir mnogih poznavatelja sireva.

Na prerezu je tvrd, ravnomjerne zlatnožute boje koje je nešto tamnija prema korici. Na nosu tipičan suv, slatkast, ugodan i aromatičan miris ovčjeg sira. Struktura je ujednačena, suva i čvrsta, ali istovremeno kremasta. Sir je srednje slanoće koja ubrzo prelazi u slatkoću, nakon što se brzo otopi u ustima. Dobro je izbalansiran i ugodnog, dugotrajnog ukusa. Uspoređuju ga s italijanskim Pecorino Sardom i španskim Manchegom.
Pramenko zrije na drvu bar 3 mjeseca, a što je stariji intenzivnijeg je i bogatijeg ukusa. Proizvodnja tvrdih i polutvrdih sireva zahtijeva posebnu brigu o svakom siru. Oni na policama od kvalitetnog drva zriju do savršenstva mjesecima, svakodnevno se brižno premazuju.
O sljubljivanju Pramenka s vinima u obzir dolaze dobro strukturirana crna i bijela vina, iako će ga sa crnima biti nešto lakše spariti. Uspješno bi moglo biti s Merlotom, Shirazom, Cabernet Sauvignonom, ali i njihovim kupažama. Bitno je da se radi o vinima jakog tijela i visokih kisjelina koje će parirati njegovoj masnoći i punoći. Od bijelih vina dobro bi mogla proći graševina s odabranih položaja ili ne pretjerano aromatični rajnski rizling. Traminac bi se svakako dobro snašao u borbi s aromatičnošću ovog sira.
Pramenko je osvojio jako puno domaćih, ali i inostranih medalja; zlatna medalja na World Cheese Awards-u 2013. u Birminghamu u kategoriji miješanih sireva, srebro na istoimenom takmičenju 2014., bronza na Global Cheese Awards-u u Sommersetu 2015., bronza na World Cheese Awards-u u San Sebastianu 2016.

 

SKU: 1905 Kategorije: , , Tag:

Description

Additional information

Dodatne informacije

Paška sirana je je najstarija sirana na ostrvu Pag sa kojim je počela priča o Paškom siru ,najpoznatijem i najnagrađivanijem hrvatskom siru. Plasirali su Paški sir na tržište, dali etiketu, prvi ga poslali na takmičenja i dobili medalje za njega,stvorili od Paškog sira brand za kojeg se danas zna ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Pašku siranu možemo slobodno nazvati "majkom paškoga sira" jer jedina ima više od 65 godina tradicije proizvodnje paškog sira. Paška sirana je dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih priznanja.