KategorijeNovosti

Vino Iličkih podruma tradicionalno služeno i na krunidbi kralja Čarlsa III.

Vinska sorta Traminac Iločkih podruma je u subotu tradicionalno poslužena i na krunidbi kralja Čarlsa III .Ovo vino se konzumira na Britanskom dvoru još od krunidbe pokojne kraljice Elizabete II.

Na desnoj obali Dunava, u najistočnijem gradu Republike Hrvatske, Iloku, u gradu starina i vina smjestili su se Iločki podrumi. Ovdje se nastavlja više od dva milenijuma stara tradicija uzgoja vinove loze i vina visokokvalitetnog sortimenta sa vinograda koji se u valovitim platoima zapadnih odronaka Fruške gore spuštaju prema moćnom Dunavu. Vina se proizvode na 990 ha vinogradarskih položaja, a ukupno se godišnje proizvede oko 4 miliona litara vina,koja su i nositelji brojnih priznanja osvojenih na najprestižnijim domaćim i međunarodnim stručnim vinskim ocjenjivanjima.

Posebnost jedinstvenog tla, klime i položaja Iloka na Dunavu, te pogodnosti istih za uzgoj vinove loze, prepoznati su još u prastoriji, u antičkom i rimskom razdoblju te u zlatno doba srednjeg i novog vijeka.

ločki podrumi najstariji su i najnagrađivaniji vinski podrum u Hrvatskoj sa tradicijom proizvodnje vina dugom više od 2.000 godina i vinskim podrumom od davne 1450. godine.

Punjenje vina na samom imanju počelo je u Iločkim podrumima čak 200 godina prije najpoznatijih vinskih regija Bordeauxa i Burgundije , što garantuje tim vinima izvornost i posebnost.

Stari Podrum iz 1450. prvi je podrum građen u svrhu proizvodnje i čuvanja vina u ovom dijelu Evrope i svijeta.

Nadomak središta istorijskog i vinskog grada Iloka, na pejzažnom brežuljku odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku smjestio se dvorac Principovac. Izgrađen je još 1864.godine kao ljetna rezidencija kneževske porodice Odeskalkli koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa.Ispod samog dvorca izgradila je jedinstveni vinski podrum, zasadila još kvalitetnije sorte grožđa i započela sa punjenjem vina u flaše, modernizujući vinogradarstvo u ovoj regiji i time utvrdivši poziciju Iloka kao važnog vinogradarskog područja.

Posebnost teritorije ,sorti, ljudi , tehnologije i konstantno unapređivanje kvaliteta glavna su strateška odrednica u svim segmentima poslovanja o čemu svjedoče brojna priznanja osvojena na najprestižnijim domaćim i međunarodnim stručnim vinskim ocjenjivanjima .

Gdje je vino stil života!

Vina Iločkih podruma dostupna su u našem asortimanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *