KategorijeNovosti

Fantini Edizione Cinque Autoctoni

Fantini Edizione Cinque Autoctoni -Vino koje ističe  italijansko vinsko nasljeđe!

Edizione – gdje je sve počelo…

Projekat Edizione Cinque Autoctoni započeo je 1996. godine, kada su Fantini vina pisali prve stranice svoje istorije.

Ideja o ovom vinu nastala je tokom znatiželjnog sastanka između vinskih stručnjaka: Valentina Sciottija, danas izvršnog direktora Fantini grupe, Filipa Baccalara, glavnog vinara iste grupe i treće generacije pijemontskih vinara, Hugha Johnsona, najpoznatijeg  novinar u viskom svijetu, i Jean Marc Sauboua iz treće generacije bordoških vinara.

Tokom tog konkretnog sastanka, prije 18 godina, Hugh Johnson postavio je izazov dvojici mladih vinara: da stvore izvanredno vino sa karakteromjužne Italije“, iskovano najboljim sortama te teritorije; vino sa skromnim imenomstono vino“, ali sa dušomvelikog vina“, koje se ističe svojom sposobnošću da bude jedinstveno i izuzetno superiorno u odnosu na ono što tržište nudi.

Ideju su sa velikim entuzijazmom prihvatila dva vinara, koji su uložili naporan rad u proučavanje kako bi identifikovali najbolje sorte južne Italije i pronašli vrlo staru lozu u posebno pogodnim područjima.

Da bi proslavili veliki uspijeh ovog vina, napravili su ograničeno izdanje,  koje odležava u u posebnim hrastovim barik buradima koji je izabrao  glavni vinar Filippo Baccalaro a koji se proizvode  čuveni Seguin Moreau iz Bordoa . Za ovo vino stvorili su fino, sofisticirano pakovanje sa sito otiskom u zlatnoj prašini. Jedinstvena mješavina inspirisana legendarnim Edizione Cinque Autoctoni .

Sorte: Montepulciano, Sangiovese, Primitivo, Negramaro, Malvazija Nera.

Vinogradi: Grožđe za Cinque Autoctoni gaji se u komunama Colonnella,Ortona, Sava i San Marzano.Grožđe Montepulciano i Sangiovese je sa brda u Abruzzi koja se nalazi na 300 metara nadmorske visine. Dok se preostale sorte, koja uključuje Negroamaro i Malvasia Nera, gaje u južnoj Pulji.Iz tog razloga, vino je klasifikovano kao ‘stono vino’ . Duboko obojeno, intenzivno i moćno vino koje je, prema njegovom tvorcu, Valentinu Sciottiju, „pravi ukus južne Italije”

Vinifikacija: Nježno skidanje  sa peteljki. Maceracija- fermentacija 25 dana. Malolaktička fermentacija u bariku praćeno sazrijevanjem od 13 mjesec  u posebnim hrastovim barik buradima koji je izabrao  glavni vinar Filippo Baccalaro a koji se proizvode  čuveni Seguin Moreau koji se nalaze u Bordou .
Ideja vina: Stvaranje “sjajnog vina” sa karakterom “južne Italije”, iskovanog najboljim sortama te teritorije; vino sa skromnim imenom „stono vino“, ali sa dušom „velikog vina“, koje se ističe svojom sposobnošću da bude jedinstveno i izuzetno superiorno u odnosu na ono što tržište nudi.


Senzorne karakteristike: Vrlo duboko granatno crveno. Vrlo intenzivno i uporno , sa notama trešnje ,crne ribizle, bilja, cimeta, karanfilića, kakaoa, sladića i nagovještajem minerala. Odlična struktura, dobra ravnoteža između alkohola i svježine, baršunasti tanini, veoma postojani sa dugom završnom obradom, spremni za konzimiranje, ali takođe može dugo odležati.
Predlog za posluženje: odlično sa bogatim jelima od mesa, tjesteninama,crvenim mesom i sa srednje i dugo začinjenim sirom.
Temperatura posluživanja: 18 ° C
Alkoholni sadržaj: 14,5%

Priznanja i nagrade :

Edizione Cinque Autoctoni postigao je velike uspjehe i izazvao veliko interesovanje u cijelom svijetu, sakupljajući priznanja i nagrade: više od 40 zlatnih medalja, mnogo trofeja, nekoliko puta titula “Najbolje crveno vino Italije”!Neke od najnovijih nagrada su :Berliner Wine Trophy 

Zlatna medalja: 2021Frankfurt International Trophy

Zlatna medalja: 2021Mundus Vini 

Zlatna medalja:2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *