KategorijeNovosti

NOVO – Ukusi i mirisi Dalmacije na vašem stolu !

Predstavljamo vam Mijukić Prom suhomesnate proizvode vrhunskog kvaliteta!

U stvaranju ovih suhomesnatih proizvoda vrhunskog kvaliteta koristi se samo malo morske soli, malo dima, bure, puno ljubavi i pažnje!

Mijukić Prom  sušionica mesa osnovana je 2002.godine. Njihova primarna djelatnost je proizvodnja trajnih suhomesnatih proizvoda .U kratkom roku postali su vodeća fabrika za proizvodnju pršuta i pancete u Hrvatskoj.

Godišnje proizvedu približno 1200 tona suhomesnatih proizvoda visokog kvaliteta (Dalmatinski pršut, pršut,buđola, pečenica, dalmatinska panceta) .

Dobitnici su mnogih nagrada što je još jedno priznanje za njihovu proizvodnju vrhunsko kvalitetnih proizvoda.Na prvom nacionalnom sajmu pršuta koji je održan u Sinju, dobili su prvu nagradu za najbolji hrvatski pršut,dok su na Danima hrvatskog pršuta 2015 koji su održani u Podstrani kraj Splita za njihov Dalmatinski pršut osvojili nagradu pršut šampion u kategoriji Dalmatinski/Drniški pršut.

Poznati dalmatinski pršut prepoznatljiv je po svom laganom i aromatičnom ukusu, specifičnoj aromi dima i slanom ukusu, pa nas ne čudi što drži mjesto najpoznatijeg proizvoda u kategoriji tradicionalno sušenih proizvoda.. Napravljen je od svježeg svinjskog buta s kosti, a proizvodnja počinje masažom i soljenjem.Nakon soljenja pršuti stoje do 10 dana u soli, a nakon toga idu na presoljavanje gdje stoje još 10 dana u soli. Nakon soljenja pršuti se peru kako bi se odstranila so sa površine i zatim se stavljaju u fazu sušenja i dimljenja koja traje do 45 dana. Nakon dimljenja i sušenja na prirodnom dimu i vjetru ovaj pršut dobija poznatu aromu koju može dati samo Dalmatinska Zagora, zatim se premještaju u podrume pod posebno kontrolisanim uslovima temperature, protoka vazduha i vlažnosti.Vrijeme je jedan od najvažnijih faktora proizvodnje pršuta. Čak dvanaest mjeseci soljenja, sušenja i zrijenja potrebni su da se dobije ukus tradicionalnog Dalmatinskog pršuta.

Tajna recepta dalmatinske pancete je u omjeru vremena boravka svježe svinjske potrbušine u soli, na dimu, na vjetru i na sazrijevanju. Specificna receptura garantuje jedan od, vjerujemo, najboljih i najkvalitetnijih hrvatskih izvoznih proizvoda.Receptura se odlikuje posebnim načinom soljenja, sušenja i sazrijevanja proizvoda. Pažljivo izabrano drvo za dimljenje i savršena klima Dalmatinske Zagore koja je prožeta hladnim i toplim vjetrovima i tako pogoduje zdravom sušenju i sazrijevanju proizvoda, garancija su kvaliteta i jedinstvenosti Dalmatinske pancete. Proces proizvodnje Dalmatinske pancete uvelike zavisi o ljudskom faktoru jer se prava aroma i boja proizvoda može dobiti jedino istančanim osjećajem koji se stiče dugogodišnjim iskustvom. Dim i vjetar kao glavni faktori u receptu Dalmatinske pancete, takođe su neizostavno vezani za njenu boju i aromu.

Suhomesnati proizvodi Mijukić proizvode se na tradicionalan način pa je svaka faza proizvodnje od prijema, soljenja, dimljenja, zrenja i izlaza robe visoko kontrolisana od strane njihovog stručnog osoblja u skladu sa HACCP sistemom kojeg primjenjuju još od 2006.godine  certifikovan od strane  SGS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *